PMT: Bewegingsgerichte therapie

Minder praten, méér doen

Een-op-een therapie sessies door middel van beweging, spel en lichaamsgerichte activiteiten. Tijdens PMT staat doen en denken centraal: door te bewegen kom je in contact met je emoties, en leer je deze begrijpen. Waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten.

Praten is niet altijd makkelijk

Voor kinderen en jongeren kan het praten over hun denken en voelen lastig zijn, waardoor zij vastlopen bij oplopende emoties. Dit kan zich dagelijks uiten in lichamelijke klachten, spanning, angsten, verdriet en/of boosheid. Bij Psychomotorische therapie (PMT) worden kinderen op een actieve en speelse manier uitgenodigd om hun gevoelens te leren herkennen en begrijpen. Middels activiteiten zoals bouwen, mikken, lopen, gooien, schieten en dansen worden ervaringen en gevoelens opgeroepen. Hierdoor ontstaat er een ingang om ervaringen te leren delen.

Bij Anneli_PMT therapie in sportruimte regio Utrecht

Bij PMT staat doen en ervaren centraal

Hierdoor kan op een laagdrempelige en veilige manier geoefend worden met woorden geven aan wat kinderen/jongeren voor- tijdens of na activiteiten hebben beleefd. De sessies vinden plaats in een zaal waar genoeg ruimte is om samen in beweging te komen. De lichaams- en bewegingsgerichte activiteiten zijn niet het doel, maar het middel om in het hier en nu te beleven en ervaringen woorden te geven. Er is geen sportieve ervaring nodig om deel te kunnen nemen aan de activiteiten. PMT helpt o.a. bij: 

Emotieregulatie

Emoties reguleren kun je leren.

Soms lijkt het of je emoties van 0 naar 100 schieten. In een mum van tijd ben je boos of verdrietig en verlies je de controle over jezelf.

Leer de signalen van je lichaam herkennen en grijp tijdig in bij oplopende spanning, verdriet, en/of boosheid.

Meer zelfvertrouwen

Ervaar dat je het wél kan!

Soms heb je door eerdere negatieve ervaringen het idee dat niks lukt. Onzekerheid kan er voor zorgen dat je liever niet aan nieuwe uitdagingen begint. Doe succes ervaringen op in bewegen en krijg stap voor stap het vertrouwen in jezelf terug.

Angst de baas

Minder bang, gewoon dóen!

Leer de signalen van spanning en angst in je lichaam herkennen en leer hoe je hulp kan vragen zodat je angst niet de baas is maar jij de baas bent over je angst.

Wat zijn de resultaten van PMT?

De ontwikkeling van een kind verloopt nooit in een rechte lijn. Therapiesessies zijn bedoeld om (sociaal-emotionele) ontwikkeling te prikkelen en te stimuleren met de focus op het proces. En dat levert veel op, voor het kind én voor de ouders. 

Voor het kind

Voor ouders

Wat is PMT precies?

Bij PMT draait het – anders dan bij meer traditionele psychologische behandeling – om de verbinding tussen het denken, voelen en doen. Het lichaam is een krachtig instrument om te helpen emoties te begrijpen en er mee te leren omgaan. PMT sluit aan bij de natuurlijke behoefte van kinderen om op actieve en speelse wijze de wereld te verkennen. Al doende leren zij meer over zichzelf en hun omgeving.

Bij PMT worden bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten ingezet als middel om kinderen te leren hun gevoelens te herkennen en uiten. Er wordt gewerkt aan een vertrouwensband en er wordt een omgeving gecreëerd waarin kinderen zich begrepen en veilig voelen. PMT-ers helpen kinderen hun emoties te herkennen, ze te uiten op een manier die bij hen past en een gezonde manier van communicatie en interactie te ontwikkelen.

Bij Anneli_PMT therapie in sportruimte regio Utrecht
Bij Anneli_PMT therapie in sportruimte regio Utrecht

Ouders zijn betrokken in het traject

Ouders zijn als opvoeders een belangrijke steun voor hun kind en worden op actieve wijze betrokken bij de behandeling. Zo wordt je als ouder op de hoogte gehouden van het proces in de behandeling, activiteiten die zijn gedaan en opdrachten waarmee thuis en/of op school geoefend kan worden.

Bij PMT kan het kind op een uitnodigende, leuke, interactieve manier aan het werk om lekkerder in zijn/haar vel te komen!

'' Onze zoon voelt zich gehoord en serieus genomen. ''

Onze zoon is nu een paar maanden bezig met PMT voor emotieregulatie en zijn zelfvertrouwen. Al snel na de start merkten wij een groot verschil. Minder somatische klachten (hoofdpijn/buikpijn) en minder woede-uitbarstingen. Ondanks dat het al na een paar maanden beter ging waren we er nog niet, de kern zijn onzekerheid wordt ook naar gekeken.

Onze zoon voelt zich gehoord en serieus genomen. De vertrouwensband was snel gemaakt tussen hem en Anneli.
Dankzij de deskundige hulp van Anneli zit onze zoon beter in zijn vel. De vele handvatten zorgen ervoor dat we dit ook op lange termijn kunnen blijven gebruiken zodat de emotieregulatie voor hem eigen wordt. Grote dank voor de positieve verandering in het leven van onze zoon!

Ouders van Cayden (7 jaar)

'' Zijn zelfvertrouwen is met sprongen vooruit gegaan! ''

Doordat onze zoon adhd heeft en daardoor o.a problemen op school kreeg, veel stress ervaarde en een laag zelfbeeld had, zijn we bij Anneli terecht gekomen.

Anneli straalt rust uit en heeft oneindig veel geduld. Ze heeft een duidelijk doel en werkt daar samen met het kind aan. Onze zoon ging met veel plezier naar haar toe! Inmiddels gaat het goed met hem en is zijn zelfvertrouwen met sprongen vooruit gegaan!

Ouders van Thom (9 jaar)

Thom

Zet stappen vooruit met PMT

Graag help ik jullie met jullie hulpvraag. Je kan bij mij met allerlei hulpvragen terecht, de drie meest voorkomende zijn:

Omgaan met emoties

6-8 individuele sessies

50 minuten behandeling, 10 minuten verslaglegging

2 (online) oudergesprekken

Tussen- en eindevaluatie, 60 minuten per gesprek

Materialen

Oefenmateriaal voor thuis en school.

Tarief: 90,- per sessie

Voor overleg met school of andere betrokken hulpverlening geld een tarief van 35 euro per 30 minuten contact.

Het aantal benodigde sessies hangt af van de hulpvraag.

Boost je zelfvertrouwen

6-8 individuele sessies

50 minuten behandeling, 10 minuten verslaglegging

2 (online) oudergesprekken

Online eindevaluatie, 60 minuten per gesprek

Materialen

Oefenmateriaal voor thuis en school.

Tarief: 90,- per sessie

Voor overleg met school of andere betrokken hulpverlening geld een tarief van 35 euro per 30 minuten contact.

Het aantal benodigde sessies hangt af van de hulpvraag.

Angst de baas

6-8 individuele sessies

50 minuten behandeling, 10 minuten verslaglegging

2 (online) oudergesprekken

Online eindevaluatie, 60 minuten per gesprek

Materialen

Oefenmateriaal voor thuis en school.

Tarief: 90,- per sessie

Voor overleg met school of andere betrokken hulpverlening geld een tarief van 35 euro per 30 minuten contact.

Het aantal benodigde sessies hangt af van de hulpvraag.

Bij Anneli_Psycho-educatie met emotie-meter

Persoonlijke zorg op maat, zonder wachtlijst

Bij Anneli biedt particuliere en gespecialiseerde zorg. Omdat ik onafhankelijk werk is er geen wachtlijst, je kunt bij mij snel aan de slag. Het voordeel van particuliere zorg is dat je zelf bepaalt welke zorg je voor jouw kind wilt ontvangen.

Helaas wordt de therapie niet vergoed door zorgverzekeraars. Wel kan je rekenen op korte lijntjes en een cliëntgericht aanbod die aansluit bij jullie behoefte.

In 6 stappen doorlopen we het PMT traject

Intakegesprek

Klachteninventarisatie en bespreken hulpvraag

kennismakingssessies

Observaties op Lichamelijk, Emotioneel, Cognitief en Sociaal gebied

Behandelplan opstellen

Behandeldoelen en afspraken afstemmen.

Start behandeling

Start PMT sessies 1x per week.

Sessies & Tussenevaluatie

Bespreken of we op de goede weg zitten of er nog wat anders nodig is.

Eindevaluatie

Nabespreking van het therapie traject.

Hoi, ik ben Anneli!

Al vanaf jongs af aan ben ik in beweging. Beweging brengt structuur in mijn leven, en zorgt voor een balans tussen mijn fysieke en mentale welzijn. In mijn therapie staat doen en denken centraal: door te bewegen kom je in contact met je emoties, en leer je deze te begrijpen. Waardoor je lekkerder in je vel gaat zetten.

Ik heb de HBO Bachelor opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie gevolgd aan Hogeschool Windesheim en de Master opleiding Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Deze twee expertises komen samen in mijn therapie en versterken elkaar. 

Anneli_PMT-er en orthopedagoog regio Utrecht

Neem contact op

Vul het formulier in, dan plannen we een kennismaking. In het formulier vraag ik om informatie over het kind en de hulpvraag, de contactgegevens van beide ouders/verzorgers (indien van toepassing) en adresgegevens Tot snel!